Geef grote grazers rust en ruimte‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bekijk online versie

Beste Lourens,

Een paar weken geleden heb ik je via dit medium bijgepraat over onze quickscan van de situatie in de Oostvaardersplassen en de uitkomst ervan. Verleden week heeft de onderzoekscommissie van de Provincie Flevoland, Commissie Van Geel, haar advies uitgebracht over de mogelijke toekomst van dit gebied. Daar vinden wij wat van. Het leek me daarom een goed moment om je opnieuw bij te praten.

Gehouden of wilde dieren?
‘Er staat een hek omheen, dus zijn het geen wilde dieren’, een opvatting die regelmatig terugkomt in de discussie rond de grote grazers in de Oostvaardersplassen. De Dierenbescherming gaat uit van wilde dieren, dat licht ik graag toe.

De keuze voor gehouden of wild kun je eigenlijk alleen vooraf of vlak na het loslaten van dieren in een natuurgebied maken. In die fase zijn de dieren nog tam en handelbaar. Wat ons betreft hadden de dieren helemaal niet uitgezet moeten worden, maar toen dat toch gebeurde hebben we tot aan de hoogste rechter gestreden voor de status van gehouden dieren en de daarbij horende zorgplicht.

Helaas kregen we ongelijk toen in 2007 de rechter definitief besloot dat de dieren als wilde dieren gezien moeten worden. Nu, vele jaren en generaties dieren later, kun je dat niet meer zomaar terugdraaien. Dat een deel van de Konikpaarden naar mensen toekwam toen die voedsel aanboden terwijl de dieren honger hadden betekent niet automatisch dat ze ook tam en handelbaar zijn.

Minder ruimte voor grote grazers
De adviescommissie stelt in haar rapport onder andere voor om het moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen te vergroten. Dit is positief voor met name vogels die van deze omstandigheden houden. Negatief is dat hierdoor, en door het voorstel om de omliggende bosgebieden af te sluiten voor de grote grazers, het leefgebied van deze dieren aanzienlijk kleiner wordt. Om dit te compenseren stelt de commissie dat er meer dan duizend gezonde dieren moeten worden verplaatst of afgeschoten. Onacceptabel wat ons betreft.

Meer rust en ruimte
De Dierenbescherming vindt juist dat er meer ruimte voor de grote grazers moet komen. Dat kan door het openstellen van -en verbinden met- omliggende gebieden. Daardoor ontstaat er ook ruimte om bomen en struiken te planten in de inmiddels kale gebieden zodat er in de toekomst meer voedsel en beschutting te vinden is. Niemand gunt de grote grazers een lange lijdensweg of hongerdood. Om dit risico zo klein mogelijk te houden moeten de ervaren beheerders ruim op tijd inschatten welke dieren de winter waarschijnlijk niet overleven en die, hoewel dit sterk tegen ons gevoel ingaat, afschieten. Hiermee voorkom je ook dat de kuddes straks toch weer te groot worden.

Anticonceptie, verplaatsen en onze reactie
Op onze website leggen we uit waarom de vaak genoemde mogelijkheden als anticonceptie en het verplaatsen van dieren geen goed idee zijn. Lees hierover het artikel: Geef grote grazers Oostvaardersplassen rust en ruimte.

Verder hebben we een eerste reactie op het advies van Commissie Van Geel gegeven. Deze lees je in het artikel: Niet minder maar meer leefruimte voor grote grazers.

De komende weken buigt de provincie zich over het advies van de commissie. De Dierenbescherming doet haar uiterste best om de leden van de Provinciale Staten te overtuigen het huidige advies niet over te nemen en te kiezen voor rust en ruimte voor alle dieren en de natuur in dit unieke stukje Nederland.

Hans Bakker<br>Algemeen directeur Dierenbescherming a.i.  
Met vriendelijke groet,
Hans Bakker<br>Algemeen directeur Dierenbescherming a.i.
Hans Bakker
Algemeen directeur Dierenbescherming a.i.
Liever geen Dierenm@il meer ontvangen? Klik dan hier